Moxa therapie

Moxatherapie, ook wel, Moxibustie is een begrip uit de acupunctuur, hoewel bekend is dat moxa therapie al veer eerder gebruikt werd dan acupunctuur. De term “moxibustie” komt oorspronkelijk van het Japanse woord “Moe Kusa” wat zoveel betekend als “Brandend Kruid”. Bij moxibustie wordt warmte (energie) naar een zogenaamd acupunt geleid, met als doel een tekort aan Qi (Chi) op te heffen en de Qi-stroom te bevorderen.

Moxa kan op verschillende manieren toegepast worden. De Shiatsu therapeut zal veelal gebruik maken van de Moxa-stick (zie afbeelding). Door het aansteken van een staaf Bijvoetskruid en deze vlak boven een acupunt te houden wordt de warmte diep in het lichaam gevoerd, iets dat tot een prettige gewaarwording van deze warmte leidt. Moxa brandt zeer intens, de infrarode warmte straling heeft een weldadig effect en kan naast het behandelen van acupunten ook gebruikt worden om een groter gebied te verwarmen.

Geneeskrachtige planten (bij moxa is Bijvoetskruid de basis) spelen een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, Japan, Korea, Vietnam, Tibet en Mongolië. Men droogt de plant en stampt ze fijn, het gruis wordt verbrand of er wordt een sigaar (stick) van gedraaid die men niet oprookt maar gebruikt bij de therapie. Moxatherapie werd in Europa bekendgemaakt door het boek van de Duitse geleerde en reiziger Engelbert Kaempfer; Amoenitatum Exoticarum (Lemgo 1712).

Specialisatie:

Moxa therapie bij zwangeren bij wie het kindje in stuitligging ligt. Wanneer een kindje in stuitligging ligt kan een moxa therapie behandeling (10 achtereen volgende dagen) het kindje doen draaien in de juiste houding. Deze behandeling geeft het best resultaat, wanneer er mee wordt begonnen in de 33e week van de zwangerschap.

social: