Shiatsu

Wat is Shiatsu? Shiatsu is een massage vorm die is ontwikkeld om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Ze komt oorspronkelijk uit China van waaruit ze, via Taoïstische monniken in Japan is terecht gekomen en daar bekent stond als Anma (17e eeuw). Pas veel later werd deze massage vorm en de Traditionele Chinese Geneeswijze opnieuw samengevoegd en ontwikkeld. Toen kreeg ze de naam Shiatsu en werd in 1964 een officiële behandeltherapie in Japan. Letterlijk vertaald betekent Shiatsu; “Vingerdruk”. Deze vorm van massage wordt gegeven door druk uit te oefenen op het lichaam. Deze druk wordt voornamelijk gegeven met de duim, vingers en handpalm, soms wordt ook de elleboog, knie of voet gebruikt. De druk wordt gegeven op meridianen (energiebanen) en drukpunten op die meridianen. Het doel van Shiatsu is de energie (Qi of Chi), welke in de meridianen stroomt te reguleren.

Deze Qi voedt het hele lichaam. Het in balans houden van de Qi is van groot belang. Bij onbalans ontstaan klachten als vermoeidheid, pijn en ziekte. Shiatsu brengt de Qi weer in balans, zowel lichamelijk als mentaal en zorgt zo voor een optimale gezondheid en moedigt het lichaam aan tot natuurlijk herstel. Shiatsu beïnvloed ook het autonome zenuwstelsel en verbeterd zo ook de orgaanfuncties en doet de spanning in de spieren verminderen.

De ontvanger ligt tijdens de behandeling op een dunne matras (Futon) op de grond en de behandelaar verplaatst zich ook zo laag mogelijk over de grond om de ontvanger heen. De behandeling wordt over de kleding heen gegeven. Wel is het aan te bevelen om los zittende kleding van natuurlijke (katoen) stoffen te dragen om het contact, tussen de handen van de behandelaar en de meridianen van de ontvanger, optimaal te houden. Tijdens de eerste sessie zal in gegaan worden op uw (lichamelijke) klachten om een beeld te vormen van uw “ziekteverleden” en huidige klachten. Tevens wordt u onderzocht. Dat wil zeggen de  Hara diagnose  (systematisch het abdomen (de buik) aftasten om onbalans op te sporen),  Pols diagnose (het voelen en beoordelen van de pols) en Tong diagnose (het bekijken en beoordelen van de tong) worden uitgevoerd. De vier onderzoeksresultaten vormen samen de diagnose.

Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld en kan de daadwerkelijke behandeling beginnen. Ook voor een ontspannende lichaamsmassage is het nootzakelijk deze stappen te doorlopen om voor de juiste ontspanning te zorgen. De Shiatsu behandeling zal proberen: · De Qi in de juiste richting te laten bewegen. · Qi leegte (deficiëntie) aan te vullen en het Qi te stimuleren (tonifiëren). · Een teveel (exces) aan Qi verspreiden (sederen). Hierna staat een kleine opsomming van klachten, waarbij Shiatsu Massage Therapie kan helpen:

vermoeidheid, longklachten, rugpijn, nek- en schouderklachten, gewrichtspijn, slaapstoornissen, sportblessure, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, menstruatie problemen, onrust, Burn out klachten.

Eén Shiatsu sessie duurt 50 – 60 minuten. Shiatsu is voor mensen van alle leeftijden. Het kan therapeutisch gegeven worden of als ontspanningsmassage. Shiatsu levert een belangrijke bijdrage in de preventieve gezondheidszorg. Door regelmatig een behandeling te ondergaan worden verstoringen in de balans vroegtijdig ontdekt, waardoor klachten voorkomen worden. Het is belangrijk de behandelaar op de hoogte te stellen van een eventuele zwangerschap (een aantal drukpunten mogen dan niet behandelt worden). Na een behandeling ervaren de meeste mensen een vermindering van de (pijn)klachten of ongemakken, een verbeterde flexibiliteit, rust en een heldere geest. Veel mensen slapen beter en rusten beter uit. Na een sessie is het belangrijk extra water te drinken om de losgekomen afvalstoffen te verwijderen.

social: