TCM: Winter

PC190005  TCM: Winter

Vanuit het Oude China, gelooft men dat mensen in harmonie met de cycli van de natuur moeten leven. Het donker en de kou van de winter dwingt ons om het wat rustiger aan te doen. In deze tijd van het jaar zouden we terug moeten kijken op hoe het was, (o.a. op onze gezondheid), nieuwe energie moeten opdoen en onze kracht bewaren/beschermen.

De winter is van nature Yin: het is inactief, koud en vochtig (nevel, mist, regen, sneeuw). Gebruik je energie ingetogen, beweeg in alle rust en verspil je energie niet gedurende dit seizoen. Om je zo voor te bereiden op het ontpoppen van het energieke nieuwe seizoen, de lente.

“The wise nourish life by flowing with the four seasons and adapting to cold or heat, by harmonizing joy and anger in a tranquil dwelling, by balancing yin and yang, and what is hard and soft. So it is that dissolute evil cannot reach the man of wisdom, and he will be witness to a long life.” – uit: Huangdi Neijing Suwen

Element: Water
Nature: Yin
Organen: Nieren, Urine Blaas, Bijnieren, Oren, en Haar
Smaak: Zout
Emotie: Angst en Depressie

De Winter behoort tot het element Water, welke wordt geassocieerd met de nieren, de blaas en bijnieren.

Volgens de filosofie van de TCM zijn de nieren de bron van alle energie (Qi) in ons lichaam.
Zij bewaren alle reserve Qi van het lichaam, zodat het in tijd van stress en veranderingen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te herstellen van ziekte, of om ziekte te voorkomen.
Tijdens de winterperiode is het belangrijk om de Nier Qi goed te voeden en verzorgen. In deze periode kan deze Qi gemakkelijk worden overbelast en uit balans raken. Wanneer we goed naar ons lichaam “luisteren” merken we dat het van nature in deze periode wil rusten, reflecteren, conserveren en opslaan.

Met andere woorden; In de Winter is het van belang voldoende rust te nemen en spaarzaam met je energie om te gaan. De Winter is de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor het nieuwe seizoen. Je kunt het vergelijken met wat er in de natuur gebeurt. In de winter trekt alles zich terug, om te schuilen voor de slechte weersomstandigheden, om te rusten en zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Wanneer bijvoorbeeld een egel onvoldoende gebruik maakt van zijn winterslaap zal het te vroeg wakker worden en onvoldoende aangesterkt zijn om de nieuwe periode in te gaan. Het begint in wezen al verzwakt aan een nieuwe periode. Mochten er zich dan tegenslagen voor doen dan zal hij niet of nauwelijks in staat zijn deze te overwinnen.

De cyclus van de seizoenen kan ook gespiegeld worden naar een enkele dag-cyclus. Wanneer je ’s avonds laat naar bed gaat, zal je ’s morgens niet zo fit opstaan om de dag weer aan te gaan. Wanneer dit zo af en toe eens gebeurd hoeft dit geen probleem te zijn als je goed gezond bent. Als dit echter een levensstijl is/wordt dan kan dat weldegelijk tot problemen leiden en je Nier Qi uitputten. Zorg goed voor jezelf, eet voldoende, rust voldoende en geniet van alles wat je doet.

social: